Sous munitions
Image default
Particuliere dienstverlening

Duidelijk uitgelegd: hoe een overlijdensrisicoverzekering werkt

Wat een overlijdensrisicoverzekering precies is, wat je ervoor betaalt en wat je er aan hebt is voor veel mensen onduidelijk. Dat is ook niet zo gek want je komt er niet heel snel mee in aanraking. Toch kan het wel of niet hebben van deze verzekering grote gevolgen hebben voor de toekomst van je partner, kinderen of andere nabestaanden.

Zo werkt de vergoeding bij een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit op het moment dat de verzekerde in de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Het is de bedoeling van de verzekering om de financiële situatie van nabestaanden te garanderen wanneer jij onverwacht komt te overlijden. Zo kun je bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering ook koppelen aan de hypotheek. Stel dat je nog een restschuld van €100.000,- op de hypotheek hebt staan en je hebt verzekerd voor €200.000,-. Dan wordt er eerst €100.000,- aan de hypotheek afbetaald. De rest van het bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Natuurlijk wil je weten wat je voor deze verzekering betaalt. Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Een eenvoudige vraag maar het antwoord is minder simpel. In feite verzeker je de kans op overlijden. En die kans neemt toe of af dankzij bepaalde factoren. Je leeftijd bijvoorbeeld maar ook roken en ernstig overgewicht. Hoe kleiner de kans op overlijden, des te lager je premie en andersom. Ook de voorwaarden die voor de verzekering gelden zijn van invloed op de maandelijkse premie. Kijk bijvoorbeeld goed of je de levensverzekering kunt afkopen, mocht je een financiële meevaller krijgen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering niet?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten doe je om ervoor te zorgen dat je nabestaanden een bepaalde levensstandaard aan kunnen houden. Waar een overlijdensrisicoverzekering niet voor bedoeld is, zijn de kosten voor de begrafenis of crematie. Hier kun je een uitvaartverzekering voor afsluiten.