Sous munitions
Image default
Bedrijven

Begrijp steiger componenten

Steigers klinken op het eerste gezicht misschien niet bekend. Maar als je ze ziet rond een doorlopende constructie van een gebouw of een steiger, dan herken je het meteen. De onderdelen van een steiger vormen de basis van het systeem en zorgen voor stabiliteit en veiligheid. De belangrijkste onderdelen zijn steigerplanken of platformplaten: dat zijn vlakke oppervlakken die platforms vormen en ondersteuning bieden aan arbeiders. Ze kunnen van hout of metaal zijn. Of ook van kunststof en zelfs van een sterk materiaal zoals betonplaat. Een ander belangrijk onderdeel is het steigerframe. Het is de structuur die uw steigerplanken ondersteunt en te allen tijde op hun plaats houdt. Trussen en stalen framesystemen zijn twee veelvoorkomende typen die u zult gebruiken. Trussen hebben minder onderdelen nodig, maar duren langer om te monteren dan stalen buizenframes. De laatste zijn de beugels. Het zorgt ervoor dat je planken niet omvallen als er wind in de buurt is. Ze worden ook gebruikt als palen voor het bevestigen van ladders aan steigers. Werknemers kunnen dus veilig op constructies zoals gebouwen klimmen zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze eraf vallen.

Raadpleeg een expert

Zet een expert aan het werk. Een steiger dient voor gebruik en tijdens het gebruik van de steiger gekeurd te worden. Ook na het gebruik van steigers en na elk incident met een val van hoogte. Inspectie is belangrijk omdat steigers gevaarlijke gebreken kunnen hebben. Een werknemer kan van de huishoudtrap vallen en blijvende schade achterlaten. Een inspectie geeft u het vertrouwen dat uw steiger in goede staat verkeert. Ook als er ter plaatse geen gebreken zijn.

Veiligheid met steigers

Veiligheid is een cruciaal punt van zorg bij het gebruik van een steiger in de bouw. Je kunt je werk niet overhaasten. Je moet de tijd nemen om ervoor te zorgen dat alles stabiel en veilig is voordat je begint. De juiste materialen en mensen maken het verschil als het gaat om veilig werken. Werk je op hoogte, dan is het belangrijk dat de steiger stabiel staat. Dan kan het veilig zijn voor u en uw werknemers om te gebruiken. U moet ervoor zorgen dat er geen breuklijnen zijn vóór het werk. Of controleer ook op zwakke punten die tijdens gebruik kunnen bezwijken. Daarnaast dient u er altijd voor te zorgen dat elk onderdeel goed is vastgezet. Eén ongelukje kan een onnodig risico met zich meebrengen, dus controleren is echt een must. Onthoud dat als het om steigers gaat, veiligheid voorop staat.