Sous munitions
Image default
Bedrijven

Wat te doen tegen tekenbeten bij je hond

Het kan zomaar gebeuren dat je lieve viervoeter een teek oploopt. Vervelend voor de hond en je wilt hem dan ook zo snel mogelijk helpen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen wanneer je hond is gebeten door een teek. Ook kun je hem beschermen zodat je voorkomt dat hij een tekenbeet oploopt. In deze blog lees je hier meer over.

Wat is een teek?

Een teek is een klein beetje met zes pootjes en een bol achterlijf. Je ziet de tijk eigenlijk vooral als een soort bolletje wanneer hij op de huid van je hond zit. Een teek zit vaak in begroeide gebieden en wanneer je hond hier langs loopt laat de teek zich op de vacht vallen. Hij graaft zich dan als het ware in de huid en zuigt dan een beetje bloed op. Hierdoor blaast de teek ook op tot het bolletje. Wanneer hij verzadigd is dan laat hij vanzelf los. Het is echter vervelend voor de hond omdat de beet jeukt. Bovendien kan een teek ziektes overdragen tijdens de beet.

Ziektes door tekenbeten

Een ziekte die bijvoorbeeld veel in verband gebracht is met de tekenbeten is de ziekte van Lyme. De teek draagt namelijk een bacterie met zich mee die dan via het speeksel van de teek overgedragen kan worden aan de hond. De ziekte is voor mensen vaak wel gevaarlijker dan voor de hond. Andere ziektes waar een hond wel flink ziek van kan worden is bijvoorbeeld tekenkoorts. Hierbij krijgen ze hoge koorts en bloedarmoede. Je kunt dit herkennen aan je hond wanneer deze geen eetlust meer heeft, opgezeten lymfeklieren heeft en algeheel ziek oogt.  

Voorkomen is beter dan behandelen

Wanneer je met je hond naar buiten gaat is het dus slim om je hond goed te beschermen. Er zijn diverse teek hond producten die je hond kunnen behoeden voor tekenbeten. Zo zijn er de zogeheten spot-on producten. Dit zijn pipetjes waarmee je een afwerend middel in de nek van de hond kunt spuiten. De stoffen die er in zitten worden vervolgens opgenomen op ge huid van de hond waarna deze weer langzaam naar buiten zal komen. Dit duurt soms tot wel een maand. Om je hond dus te blijven beschermen zou je dit moeten herhalen.  

Ook een tekenband is een goede manier om je hond te beschermen tegen teken. Tekenbanden zijn langer te gebruiken, namelijk acht maanden. De stof in de halsband verspreid zich net als met het pipetje langzaam vanuit de huid weer terug naar buiten.  

Toch blijft er een kans bestaan dat je hond toch een tekenbeet oploopt. En daarom kun je het beste je hond wel regelmatig controleren. De plaatsen waar een teek terecht komt zijn vaak de oksels, nek en liezen. Hoe eerder een teek eruit gehaald kan worden hoe beter. Je verwijdert de teek het beste met een tekenhaak of een speciale tekengrijper. Hiermee kun je de teek in zijn geheel verwijderen.